In onze trainingen willen mensen altijd weten: welke gadgets heb je nou echt nodig om te kunnen filmen met je smartphone?

Ons advies: begin simpel met een microfoon en een statief, zodat je in ieder geval kan starten. Als het goed gaat, kun je snel upgraden naar luxere apparatuur.

Hieronder zie je onze 3 favoriete producten, en een paar pakketten die je steeds kan upgraden. 

Wat heb je echt nodig?

 • Externe microfoon voor goed audio
 • Statief voor stabiel beeld
 • Licht, de zon is je gratis spotlight!

Voordat je gaat filmen, stel jezelf deze vragen:

 • moet ik snel werken op hectische events?
 • moet ik de camera vaak verplaatsen?
 • ga ik alleen vloggen in een rustige ruimte?
 • moet ik achter een lopende directeur aan rennen?
 • ga ik interviewen en moet mijn vraag verstaanbaar zijn?

Dat is nogal bepalend voor het soort microfoon dat je nodig hebt.

 

Onze gadget top 3!

1 – Vlogstatief

Dit kleine statief neem je overal mee naartoe. Handig met vloggen en als je ‘m op een tafel zet, kun je interviewen op ooghoogte. Wij zijn groot fan en daarom hebben we deze statieven zelf ingekocht. In ons easy startpakket met eenvoudige merkloze microfoon kun je meteen van start. Daarna natuurlijk upgraden naar…

 

2 – Dasspeld-microfoon voor stem

De Röde smartlav+ is ideaal voor vlog of interview, geeft mooi warm geluid. Werkt altijd dankzij de kabel, opladen niet nodig, inpluggen en klaar.

Wil je langer snoer? Dan is de SC1-kabel je oplossing.

Voor de iPhone wel even verloopstekkertje kopen.

3 – Richtmicrofoon locatie-geluid

Deze kleine krachtpatser geeft je vrijheid om geluid op afstand op te nemen. Direct inpluggen en je bent draaiklaar.

Voor de nieuwste smartphones met USB-C-uitgang kies je de Videomic Me-C .

Voor alle oudere iPhones t/m 14 kies je de lightning Videomic Me-L

Traditonele mini-jack in je oudere Android? Kies de Videomic Me-TRRS

 

Upgraden?

Uiteraard is alles overal te koop, maar wij  werken graag samen met Twan van MojoGear en Thomas van Pixigo, deze vakmensen zijn service-gericht, goed bereikbaar en filmen zelf ook. Binnenkort gaan we onderstaande informatie vernieuwen en verduidelijken, maar tot die tijd vind je hier diverse pakketten, upgrades met draadloze microfoons, statieven, uitlegvideo’s zodat je kan kiezen wat bij jou past.

Easy startpakket

Dit is ons favoriete statief is de Benro BK10: praktisch, degelijk en zo klein dat het in je tas past. We hebben dit pakket zelf samengesteld voor onze cursisten als service, zodat ze meteen aan de slag kunnen.

De dasspeld is een prima startersmicrofoon,  waarmee je kan testen of vloggen echt wat voor je is.
Easy startpakket kopen

Wil je jouw audio snel professionaliseren? Dan is de dasspeld Röde smartlav+ een absolute aanrader!

En niet vergeten… voor je iPhone heb je een verloopstekkertje nodig.

Basis Filmpakket

Wil je goed, snel en makkelijk kunnen werken? Ga je vooral vloggen of iemand anders een verhaal laten vertellen?

Kies dan voor ons basispakket met twee microfoons en windkap.

Je kunt het als pakket bestellen of de microfoons los kopen. Voor vloggen en interviewen gaat het om de dasspeld Röde smartlav+   en voor het filmen van locatiegeluid of stem binnen anderhalve meter deze kleine richtmicrofoon die je rechtstreeks in je smartphone plugt.

Koop hier je basispakket voor je iPhone.

Koop hier je basispakket voor je Android.

Deze hebben we samengesteld met Thomas van Pixigo zodat je snel je geluid kan verbeteren. Statief heb je misschien al van ons of kun je los bijbestellen.  Waarom deze?

 1. Makkelijk in gebruik: inpluggen en gaan
 2. Werken altijd, opladen niet nodig
 3. In elke situatie goed geluid
 4. Goede prijs-kwaliteit-verhouding
 5. Met windkap voorkom je ruis (zie video)

De dasspeld gebruik je om rustig een stem op te nemen. De richtmicrofoon is voor algemeen geluid buiten, tijdens een event of interview binnen 2 meter.

Op deze pagina lees je meer over de pakketten die we hebben samengesteld met Thomas van Pixigo.

Ook kun je voor microfoons en statieven in diverse prijsklassen goed terecht bij onze collega Twan van Mojogear.

 

Professioneel pakket

Ga je vaak interviewen en wil je echt de hoogste audiokwaliteit en het meest stabiele beeld? Dan heb je kwalitatief goede microfoons, een stevige rig en een ooghoogte-statief nodig.

Heb je op locatie tijd om alles goed in te stellen? Dan kies je voor het draadloze pakket  met een stevig driepoot-statief.

Gebeurt er van alles en moet je vaak wisselen van plek? Dan kies je voor het vaste pakket met een monopodstatief dat je makkelijk kunt verzetten

De rig is in beide gevallen van Shoulderpod. Kijk en vergelijk onze gadgetvideo’s hieronder of lees er meer over op de pagina met onze pakketten die we hebben samengesteld met Thomas van Pixigo.

Interview-microfoons filmen met smartphone

Pro pakket draadloze microfoon

De Rode Wireless Go is een draadloze microfoon die je tot 70 meter afstand bewegingsvrijheid geeft. Door het microfoonblokje in de handmicrofoon te klikken, krijg je een interview-microfoon. Handig dus bij interviews als ook je eigen vragen verstaanbaar moeten zijn.

Dit statief is een Nederlands product, bedacht speciaal voor de mobiele videomakers. Deze T3 Pixelmaker staat stevig door de driepoot-constructie, is te gebruiken als klein vlogstatief en ingeklapt past deze lichtgewicht van alumium in een kleine tas. Klein nadeel: het opzetten vereist iets meer tijd en oefening, maar als je slag te pakken hebt is het echt een supergoed statief.

Ook handig: de handmicrofoon waar je de Wireless Go inklikt, zodat je makkelijk iemand interviewt. Alternatief hiervoor is de speciale dasspeld hieronder vermeld.

Extra opties bij Wireless Go:

Vaste microfoon filmen met smartphone

Pro pakket vaste microfoon

Dit pakket is de beste keus als je zonder kabels verzekerd wil zijn van goed geluid. Bijvoorbeeld omdat je in een hectische situatie moet draaien of je handen vrij wilt hebben en relatief dicht bij de camera blijft. Deze richtmicrofoon geeft een topgeluid, luister maar in de video hieronder. Ander voordeel: deze usb-mic kan ook in je laptop voor videobellen. De hogere prijs dus absoluut waard!

Dit statief is een Nederlands product, bedacht speciaal voor de mobiele videomakers. Deze T3 Pixelmaker staat stevig door de driepoot-constructie, is te gebruiken als klein vlogstatief en ingeklapt past deze lichtgewicht van alumium in een kleine tas. Klein nadeel: het opzetten vereist iets meer tijd en oefening, maar als je slag te pakken hebt is het echt een supergoed statief.

 

Onze favoriete producten

Upgrade gadgets filmen met smartphone?

Hieronder een kleine selectie van producten die wij handig vinden en waarmee je onze pakketten kan upgraden.

 • Steeds meer telefoons krijgen een USB-C aansluiting, het wordt zelfs de nieuwe standaard. Check dan eens de vloggerskits van Rode die voor elke uitgang een set heeft of kies voor de losse Boya-dasspeld.
 • Licht: wij adviseren zoveel mogelijk de zon te gebruiken, want die geeft het allermooiste licht. Lukt dat niet, omdat je in een donkere omgeving moet draaien of je gezicht wil uitlichten dan is de Lumecube perfect voor donkere ruimtes, of om je gezicht mooi warm uit te lichten deze goedkopere Selfie Ring Light.
 • Mini-windkapjes: interview of vlog je veel buiten, dan kun je overwegen deze mini-windkapjes mee te bestellen.
 • Verlengkabel dasspeld: de korte kabel dwingt je dichtbij je smartphone te blijven, dus dat heeft de voorkeur. Maar is het toch nodig verder weg te staan dan is een verlengkabel het overwegen waard.

[display_multi store=”2″]

Uitleg video’s per gadget

Verschil zonder en met vaste microfoon

Hoe werkt de draadloze microfoon?

Innovatiev nieuwe Rig Shoulderpod

Over geluid en… stemgebruik!

Soms is het best ingewikkeld, welke microfoon gebruik je nu hoe en waarvoor. Zoals je merkt zijn wij fan van de Australische Rode-producten vanwege de prijs/kwaliteit-verhouding. Hierboven krijg je uitleg van ons, hieronder van de Röde-specialisten. Verhelderend!

Uitleg gebruik dasspeld

Welke mic voor welk device?

Beste smartphone-microfoons

Techs & Specs Röde NTG

De ontwikkelingen rond microfoons gaan hard. Sinds kort kun je vrijwel direct inpluggen, maar bij oudere mic’s of smartphones blijft het belangrijk dat je naar het aantal ringen kijkt. Twee ringen betekent dat het voor originele camera-apparatuur bruikbaar is. Voor je smartphone, waarvan de uitgang oorspronkelijk is gemaakt voor koptelefoons, heb je altijd twee ringen nodig. Voor iPhones zonder koptelefoon-ingang heb je deze adapter nodig.

1 ring = 1 R = TRS voor gewone camera’s (Tip Ring Sleeve)

2 ringen = 2 R = TRRS voor smartphones (Tip Ring Ring Sleeve)

Lastig te onthouden? Denk aan de R van ringen.

[logocarousel id=”109″]