Zo zijn wij in 2018 gestart met Zakelijk Vloggen
Dit jaar vieren we ons 5-jarig Zakelijke Vlog-jubileum. De tips zijn nog steeds actueel, maar oh wat maakten we het ingewikkeld. We streefden naar perfectie en dat doen veel organisaties nog steeds.
Inmiddels weten we hoe het beter, simpeler en vooral sneller kan. Vanuit die ervaring helpen we nu anderen te starten met zakelijk vloggen.
Zakelijk Vlog 1: smartphone-camera & kleding
Als je zelf wilt gaan vloggen, welke camera gebruik je dan en welke kleding trek je aan? Marije en Harmke geven tips en leggen uit waar je op kunt letten.
Zakelijk Vlog 2: Storytelling in video
Hoe vertel je een verhaal in video? Daarover vertellen we in dit vlog. Hoe begin je een verhaal, wat vertel je in je filmpje zonder een reclamespot te worden. En hoe film je dat dan? Daarover gaat storytelling in video.
Zakelijk Vlog 3: statief en lichaamshouding
Dit keer over houding, van jezelf en de camera. Hoe maak je stabiele shots, welke statieven heb je daar voor nodig en hoe breng je jezelf in beeld? Als je zakelijk wil vloggen is het goed daar even over na te denken. Welke statieven zie je in beeld?
Zakelijk Vlog 4: stem en geluid
Welke microfoon gebruik je en hoe straal je autoriteit uit met je stem? We geven je tips in ons vierde vlog.
Zakelijk Vlog 5: zoomen en bewegen
Filmen met smartphone vraagt om dichtbij. Zoomen met je camera is niet handig. Harmke geeft een belangrijke tip: loop op je onderwerp af, zoomen met je voeten dus. En als je presenteert, waar laat je dan je handen. Marije legt uit hoe je voorkomt dat ze niet uit beeld vliegen.
Zakelijk Vlog 6: hoe worden we snel en simpel
Dat betekent eenvoudiger vormgeving, scenario en weg met het greenscreen. We beginnen met twee locatietips: van powerbank tot poederdoos.
Zakelijk Vlog 7: actie in je video
Hoe voorkom je saaie shots en krijg je meer actie in je video? Heel simpel: door de camera stil te houden en de actie IN het shot te laten plaats vinden, dus niet bewegen MET het shot. Hoe je dat doet leggen we in dit vlog uit.
Pilot 1: experimenteren in 2017
Als youtubers zo makkelijk video’s maken, maar organisaties zich niet laten zien, wordt het dan niet tijd voor een experiment? We starten in de zomer van 2017 met Presenteren in video…
Blogs Frankwatching
Vloggen voor politicus onmisbaar in verkiezingstijd
Supertrots zijn we op de extra publiciteit die onze cursisten en kandidaat-kamerleden hebben gekregen. Marleen van der Meulen en Edith van den Ham kwamen naar ons toe met het verzoek hen te helpen betere vlogs te maken voor de Tweede Kamer verkiezingen.
Kijk het resultaat in De Stentor en Jinek ook terug in deze playlist.
Ook als het gaat om provinciale verkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen: zelf leren vloggen is nu onmisbaar om je boodschap bij de kiezer te krijgen.
Hoe kun je op afstand communiceren tijdens pandemie?
Smartphone als supertool
In de coronajaren hebben we diverse organisaties geholpen met hun videocommunicatie. Dankzij de smartphone konden ziekenhuismedewerkers opeens laten zien wat er gebeurde en konden zorgmedewerkers familieleden informeren.
In televisieprogramma’s zagen we heel wat huiskamers als achtergrond en … slechte beeldvoering. Wij hebben er alles aaan gedaan bekende en minder bekende Nederlanders zichzelf beter te laten presenteren in beeld.
10 tips online vergaderen
- 1 – Maak afspraken over spreekvolgorde, hou het kort
- 2 – Hou achtergrond saai, zodat het niet afleidt.
- 3 – Het geluid moet goed zijn, zorg voor rust.
- 4 – Kijk in de camera van je computer of telefoon.
- 5 – Ogen op 1/3, vermijd plafond of onderlichaam.
- 6 – Licht op je, dus niet met je rug naar het raam.
- 7 – Gepaste kleding. Geen badjas, een pak met das is dan weer overdreven.
- 8 – Zorg voor goed internet. Slechte WiFi? Gebruik 4G.
- 9 – Hou je aandacht erbij, het valt echt op -en leidt dus af- als je gaat zitten appen.
- 10 – Zodra je de uitnodiging voor een video-vergadering accepteert, ben je in beeld.
-> Ook als de vergadering nog niet is begonnen. Dit kan hilarische situaties opleveren …
Harmke traint in grootste vluchtelingenkamp ter wereld
Bijzonder en inspirerend! In 2019 heeft Harmke in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh, vluchtelingenvrouwen geleerd hoe ze verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. Waar de grote cameraploegen alleen geinteresseerd zijn in hun slachtofferschap, willen zijn hun community voorzien van goede informatie. Giving a voice to the voiceless!


