Short Video is razend populair. Je ziet ze op alle social media, vooral op TikTok.

Maar wat is het eigenlijk? Waarom haal je hiermee zo snel een groot bereik? En wat kun je er zakelijk mee en wat is het verschil met Stories?

Voordelen short video?

 • makkelijk te maken met je mobiel
 • snel groot  bereik (ook zonder volgers)
 •  je kan nu nog voorop lopen

Wat is short video?

Short Video is een korte verticale video die je maakt met je mobiel én om te kijken op je mobiel. Het is dus echte mobile-to-mobile-content, bedacht door techbedrijven om jou … zo lang mogelijk op je mobiel vast te houden.

Bij een platform als TikTok gaat het om niet om volgers, maar entertainment. TikTok is op dit moment het hardst groeiende platform, maar ook Reels van Instagram en Shorts van YouTube zijn populaire platformen voor short video.

Waarom haal je snel veel bereik?  

 

Bij social media als LinkedIn en Facebook draait alles om het aantal connecties en vrienden. Bij TikTok is dat totaal anders. Hier draait he tom vermaak en entertainment. Het gaat om je video die snel, catchy en dus kort moet zijn. Van een paar seconden tot een minuut. 

Hoe meer mensen je video kijken, aan hoe meer gebruikers TikTok de video laat zien. Er  ontstaat dan een sneeuwbaleffect die je video viral laat gaan. Dat maakt dus dat je heel snel heel veel mensen kan bereiken, ook als je net begint met weinig volgers.

Tiktok nieuwe zoekmachine?

 

Jongeren maken steeds minder gebruik van de zoekmachine van Google. Als ze informatie zoeken typen ze die zoekopdracht in op TikTok of Instagram.

Als je de foto hiernaast ziet, snap je meteen waarom. De video’s geven je meteen het juiste gevoel en het antwoord op je vraag. Google is dan een stuk saaier.

Daar komt nog bij dat Ai heel anders naar zichtbaarheid kijkt. Alleen hoog in Google staan is niet meer voldoende. Schrijven voor Google werkt niet meer. Alles draait om helpful content waar je gebruiker iets aan heeft.  

 

google search SEO vergeleken met social search op tiktok, wat zijn de verschillen

Wat kun je zakelijk met short video?

 

De verticale platformen als TikTok, Reels en Shorts groeien zo hard, dat je er als organistie om meerdere redenen niet omheen kan. Met name op het snelgroeiende TikTok heeft een zakelijk account veel voordelen:

 

 1.  veel waardevolle statistieken over je klant / doelgroep
 2. direct linken naar je website, is goed voor je organische ranking
 3. in de creatieve hub zie je wat NU trending is, kun je op inspelen
 4. je hebt nog weinig concurrentie op TikTok en dus een voorsprong 
 5.  het is echt heel makkelijk om TikToks te maken in de app zelf.
Wat kun je als bedrijf op TikTok? Voordeel zijn uitgebreide statistieken die veel inzicht geven

Nadelen vs voordelen TikTok

TikTok is eigendom van het Chinese bytedance en dus kijkt China mee. Dat is een belangrijk nadeel als privacy en veiligheid een rol spelen. Daarom mogen mensen die bij de overheid werken geen gebruik maken van dit platform.

Dat is ook het advies aan politici. Feit is wel dat politici als Geert Wilders en Thierry Baudet wél gebruik maken van TikTok en daarmee de enige politici zijn die jongeren hier kunnen vinden…

Wij vinden het vooral fijn om snel een flitsende video en vooral vrolijke video te kunnen maken zoals hiernaast. En als je dit ook wil leren maken volg dan onze training Short Video. 

Hoe kom je

in de media?

Short video, vlog

of podcast?

Wat vertel je op

welk kanaal?

Word echt zichtbaar

Mediabureau Zakelijk in Beeld helpt je om je bedrijf duidelijk op de kaart te zetten. We bieden niet zomaar trainingen aan, maar helpen je om echt zichtbaar te worden met audio en video bij je doelgroep.

Wij richten ons op organisaties die zelf authentieke content willen maken. Die sneller en flexibeler willen zijn door het populairste apparaat van deze tijd te gebruiken: de smartphone. 

Wij leren je presenteren in alle media

Onze trajecten combineren trainingen op locatie met een online leeromgeving, gericht op het ontwikkelen van presentatie-vaardigheden in traditionele media, voor een live-presentatie, podcast of een zakelijke vlog. We leren je team zelf content te maken, maar kunnen ook video's voor je maken.   

Wat is het verschil tussen Short video en Stories?

Eerst een overeenkomst: zowel Short Video als Stories zijn verticale content gemaakt met en voor je mobiel. Maar het gebruik verschilt enorm. Reels, TikTok en Shorts kijk je voor je plezier, maar er is weinig engagement. Het gesprek, de interactie vindt plaats via de Stories. Wat je nu vooral ziet: de feed is je etalage, de reacties krijg je vooral op je stories. De verwachting is dat de feed volledig wordt vervangen door Short Video.

Die ontwikkeling begon rond 2019 met de Stories zoals je in de video met Sumaya ziet. Zij voorspelde toen al dat Stories de feeds zouden overnemen. Inmiddels is daar dus Short video bij gekomen…
Harmke interviewt Stories-specialist Sumaiya Omar

Waarom zijn vertical Stories zo populair?

Stories zijn rauwer en vluchtiger. Je maakt ze makkelijk ‘on the road’ en achter de schermen van je event. Die perfecte foto van het event zelf kan in je feed, maar hoe het er echt aan toe gaat zie je in Stories. Dat maakt ze authentiek, real-time en dichtbij. Dankzij interactieve filters, AR en polls betrek je het publiek in je verhaal.

Je neemt je kijker mee door je dag en maakt content over momenten die je ‘s avonds thuis vertelt, maar over een maand weer vergeten bent. Korte momenten dus die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.

Waarom is authenticiteit zo belangrijk bij Stories?

Omdat we wel een beetje klaar zijn met de perfect gestylede tijdlijnen waar mensen zichzelf beter voor doen dan ze zijn. Niemand is perfect en gelukkig maar. Ook bij ons gaat het niet altijd goed: in een winderige omgeving bleek Harmke achteraf niet te verstaan. Tijd om de opname opnieuw te doen was er niet. Een week later volgde poging twee, met windkap-tip. Alleen, toen waaide het niet…

Als het te hard waait…

Stories zijn authentieker

Bij Stories zit je meer in het moment van de dag en is er geen tijd voor gladde praatjes. Ben je niet echt of ‘menselijk genoeg’, dan swipen je volgers snel door. Dat geldt ook als je Stories maakt, want ze zijn:

Snel
je hebt je smartphone toch al verticaal vast, zet de Story-camera aan, plaatst er passende filters, visuals en emoji’s overheen en het ziet er al snel leuk informatief en ‘in-het-moment’ uit.
Kort
berichten blijven maar 24 uur staan en zijn dus vooral geschikt voor achter-de-schermen-content die over een week niet meer interessant is, maar nu juist wel. Denk aan de opbouw van je evenement, een tip die je wilt delen van een nieuwe ontwikkeling in je vakgebied die je net binnen krijgt, of als je iets bijzonders mee maakt. Korte momenten die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.
Simpel
je hebt geen ingewikkelde montage nodig, het is chronologische lineaire storytelling: ieder moment van de dag kun je er iets achter aan toevoegen. De opnames hou je simpel. Zonder externe microfoon bijvoorbeeld, waardoor het geluid vaak wat minder is. Kan gebeuren. Visuals erbij en het verhaal vertelt zichzelf.

Reels en TikTok zijn Short video-apps waarbinnen je filmt én monteert. Volg de reels op ons Insta-kanaal, waarin we uitleggen hoe het werkt.

Klik verder als je op onze site meer wil lezen over videotrends of wilt begrijpen waarom zakelijk vloggen zo populair is.

Linkjes naar andere blogs over Short Video

 • 8 sociale mediatrends voor 2023
 • YouTube Shorts: aanbod kleiner dan vraag
 • Hoog tijd om te starten met TikTok
 • Toekomst draait om content, niet om volgers

Wil je meer weten? Neem contact met ons op

Naam(Vereist)
Email(Vereist)
Stel hier je vraag. We antwoorden zo snel mogelijk.