Heb je het gevoel dat je organisatie achter loopt met video? Dit zijn de videotrends in marketing waarmee jij snel up-to-date bent.

Van de smartphone die leidt tot een videorevolutie, dagelijkse videocommunicatie en authenthiek filmen tot short video. Hier praten we je bij!

Waarom in een videorevolutie?

 • Sinds de smartphone leven we in een beeldcultuur
 • Instituten vertrouwen we niet, de mensen die er werken wel 
 • Liever iets minder perfect en juist meer authentiek 

  Video is nu overal, we zien elkaar vaker via beeld en doen dus aan dagelijkse videocommunicatie

   5 trends in de videorevolutie

  • Dankzij de smartphone kan iedereen video maken
  • Je kunt zelf je verhaal vertellen, bent niet meer afhankelijk van professionals
  • Liever niet te perfect, authentiek is geloofwaardiger
  • Vertical video is in want het is gemaakt met en voor je mobiel
  • Video is dé manier om online zichtbaarder te zijn

   Trend 1 – Iedereen kan video maken

   Met de smartphone heb je de hele filmindustrie in je broekzak. De mobiel heeft onze manier van communiceren enorm veranderd. De camera is dan ook goed genoeg om er professionele video mee te maken. 

   Nu zelf filmen zo makkelijk is, groeit vooral video hard. Communicatiemensen spreken zelfs van een videorevolutie. Je mensen hebben de smartphone toch al bij zich.

   Een filmpje is dus snel gemaakt, maar de verschillen groot. Met alleen herkenbaar en authentiek red je het niet. Er moet een basiskwaliteit zijn met een duidelijke verhaallijn, goed beeld, licht en geluid.

   In de training professioneler filmen met je smartphone ga je die basiskwaliteit enorm omhoog halen!

   Trend 2 – Regie over je eigen verhaal

   Nu er zoveel social media-kanalen zijn, biedt dit organisaties de kans hun eigen beeldverhaal te vertellen. Een mooi voorbeeld is de reis van Harmke naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh.

   “Hier heb ik Rohingya-vluchtelingen mogen leren hoe ze zelf verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. Waar de traditionele media alleen geïnteresseerd waren in hun slachtofferschap, biedt de smartphone hen de kans het verhaal te vertellen dat zij zélf belangrijk vinden.

   In de mobiele journalistiek noemen we dit fenomeen ‘Giving a voice to the voiceless’.”

   Trend 3 – Journalistiek vs influencing 

   In deze video legt dokter Irene Bijnsdorp van het UMC Amsterdam uit waarom het aanleggen van een biobank zo belangrijk is voor patienten. Ze doet dit deskundig, betrokken en oprecht. Ze is geen presentator, maar onderzoeker, ze is echt.

   Er is veel buzz rond influencer-marketing: youtubers die worden betaald om producten te promoten. Deze commerciele benadering is het tegenovergestelde van de journalistieke aanpak. Generatie Z heeft feilloos door dat hun helden geld krijgen om reclame te maken. Ze noemen het fake. En dat is het ook. Vertel gewoon je eerlijke verhaal en scoor op betrouwbaarheid!

    

   Trend 4 – We kijken liever dan lezen

   We leven in een tijd waarin de nieuwsbrief nauwelijks meer wordt gelezen, maar foto en video volop wordt bekeken. Ook audio is enorm populair en steeds meer bedrijven maken zelf podcasts, al dan niet gefilmd voor een vodcast.

   Zo hebben wij de participatie-afdeling van de gemeente Den Haag geholpen met het maken van video voor kwetsbare burgers. Vooral laaggeletterden kijken liever dan lezen. Video en podcasts worden dan ook steeds vaker ingezet als oplossing. Bijvoorbeeld door de manager die zijn team toespreekt in een whatsapp-video, de communicatie-afdeling die hun blog aanvult met video of de vereniging die de achterban informeert via interviews in een vlog.

   Trend 5 DIY – Je mobiel als multimediatool

   Waarom? Omdat het kan! Dankzij de smartphone is het veel makkelijker geworden om je eigen video te maken. Met je smartphone kun je filmen, bewerken en publiceren.

   Je hebt een productiehuis in je broekzak! Dat doen we dus ook massaal. Bovendien is zelf filmen met je smartphone een stuk goedkoper, sneller en ben je flexibeler voor je social media. Al eens gedacht aan het organiseren van een contentmiddag?

   Wil je ons eerst even spreken?

   We vinden het leuk als je belt of mailt!

    Interesse? Neem contact met ons op