AR/VR

De ontwikkelingen rond Augmented en Virtual reality gaan hard. De grote doorbraak moet nog komen, maar er wordt al volop geëxperimenteerd. AR en VR worden nogal eens door elkaar gehaald. Dus, wat is het eigenlijk?
Augmented Reality is een laag die je over de werkelijkheid legt, zoals je ziet in deze video.

Met augmented reality leg je dus een extra laag over het echte beeld. Ontwikkelaar Paul Gailey maakt dit soort camera-effecten. Zijn bedrijf EveryWoah. is partner in het developers-platform van Facebook. Ze maken voor bedrijven wereldwijd filters en lenzen voor Instagram, Messenger en Facebook. Doel? Meer betrokkenheid creëren bij het merk of event en zo een nieuw publiek aanspreken.

Wat is Virtual Reality en Immersive video?

Bij Virtual Reality, in het Engels ook wel aangeduid als immersive video, stap je in een andere wereld met een beeldscherm voor je ogen. Je ‘bent’ in een nagemaakte omgeving van bijvoorbeeld een game. Als je een VR-bril opzet kun je opeens in een achtbaan zitten. Waar je dan ook kijkt, boven, onder of opzij: je ziet en beleeft wat iemand in die achtbaan ziet in een 360-graden ervaring.

Wat is Mixed Reality?

Bij Mixed Reality wordt gebruik gemaakt van interactie met digitale beelden die je in de echte wereld kan aantikken. Door een bril op te zetten, kun je hologrammen tot leven laten komen in de ruimte waar je bent. Zo kun je bijvoorbeeld apparaten, straten of mensen scannen.

AR en VR zijn volop in ontwikkeling, maar staan nog wel in de kinderschoenen: “Het is nog niet het jaar van VR, maar wel het decennium’ zeggen deskundigen. In deze video van Tweakers, waar techneuten de nieuwste technieken en innovaties testen, laten ze goed zien wat de nieuwe Holo-lens van Microsoft kan.

Het kan al snel zoveel beter als je even de moeite neemt om te oefenen. Ik help je graag, zodat jij professioneel en betrouwbaar over komt.

360

Veel mensen experimenteren op dit moment met 360-graden video. Nick Palit van de BBC is één van hen. Hij is heel enthousiast over de Rylo-camera en de montage-mogelijkheden in de smartphone.

Ook Zakelijk in Beeld is aan het experimenteren met 360-graden video. De techniek is nog niet perfect, maar verbetert snel. Dit is wat wij tot nu ervaren:

Tips voor 360-graden-video

  • de vertelstructuur is langzamer,
  • monteer shots van 10-30 seconden
  • geef kijker de tijd om rond te kijken
  • maak het liefst elk shot op een andere plek
  • tegenlicht speelt een andere rol: de zon is er altijd
  • let bij beeldcompositie op hemel-zon-aarde ivm oriëntatie

Stories

Eén van de eersten die de mogelijkheden van vertical video zagen zijn Sumaiya en Yusuf Omar van Hashtag van Hashtag our Stories. Harmke interviewt Sumaiya op MojoFest over het belang van deze mobile-to-mobile-trend.

Ook Zakelijk in Beeld is aan het experimenteren met 360-graden video. De techniek is nog niet perfect, maar verbetert snel. Dit is wat wij tot nu ervaren:

Harmke gaat in dit blog op Frankwatching dieper in op het fenomeen Stories en geeft tips.

Training Stories maken

In deze video zie je hoe Zakelijk in Beeld gebruik maakt van InstaStories.

Mobile workflow

Cameramensen waren aanvankelijk sceptisch over professioneel draaien met de smartphone. Dankzij de app Filmic Pro, waarmee zelfs speelfilms worden gemaakt, is dat veranderd. Richard Lackey is voorloper. Nu doet hij de nabewerking nog in een ander programma, maar hij verwacht dat dit snel gaat veranderen.

Als je meer wilt leren over de waanzinnig goede app Filmic Pro, dan raden we je aan Richard’s tutorials te bekijken op YouTube of zijn website

Voice

De techniek rond stem-herkenning neemt op dit moment een vlucht. De komende jaren wordt het steeds normaler om tegen apparaten te gaan praten. Kinderen die nu worden geboren zullen later niet anders meer weten is de verwachting. Katie MacMahon laat Harmke zien hoe interactie mogelijk gaat worden.

Gadgets

Om te kunnen filmen met je smartphone heb je gadgets nodig. Een statief voor beeldstabilisatie en externe microfoon zijn het belangrijkst. Harmke vroeg de vloggers van MoJoFest naar hun favoriete gadget.

Gadgets kopen voor filmen met smartphone?

Het aanbod van gadgets is groot. Daarom heeft Harmke een selectie gemaakt van de beste apparatuur die door haarzelf of leden van de internationale MoJo-community zijn getest. Binnenkort op onze nieuwe site, nu nog op hier op MediaShot.

[logocarousel id=”109″]

Interesse? Neem contact met ons op

Naam(Vereist)
Email(Vereist)
Stel hier je vraag. We antwoorden zo snel mogelijk.