
Harmke Oudenampsen
is dé creatieve specialist in het vertellen van je eigen verhaal voor organisaties en bedrijven. Met haar jarenlage ervaring bij de NOS en regionale omroepen zag ze haar vak als videomaker enorm veranderen met de komst van de smartphone. Harmke deelt nu haar kennis en helpt anderen nu slimmer en simpeler zelf video’s te maken!
Ze is de enige Nederlandse journalistieke ondernemer die drie unieke expertises samen brengt:
- als redacteur, verslaggever en presentator op de nieuwsredacties van het NOS Journaal, Jeugdjournaal en regionale omroepen
- vanaf 2009 al ervaring in het geven van trainingen social media en experimenten met de kleine Flipcamera, voorloper van smartphone-video-camera
- begon in 2014 als eerste journalist met trainingen Filmen met smartphone voor het bedrijfsleven.

Van traditionele nieuwsjournalistiek…
Harmke heeft altijd op nieuwsredacties gewerkt en heeft dus veel ervaring in het maken van beeldverhalen. Ze leert van de beste cameramensen en editors hoe je goede shots maakt én monteert. Ze is binnenland-verslaggever bij het NOS Journaal, redacteur bij het Jeugdjournaal, presentator bij Omroep Gelderland en eindredacteur bij RTV Oost.
…naar ‘Giving a voice to the voiceless’
Harmke heeft er altijd moeite mee gehad dat niet alle groepen gelijke toegang hebben tot de traditionele media. Met de opkomst van nieuwe social media ziet ze meteen kansen: nu kan iedereen zijn eigen verhaal vertellen! Dus start ze al in 2009 met trainingen storytelling op Twitter en Facebook. Hoogtepunt is haar reis naar Bangladesh.

Ondertussen worden camera’s snel kleiner…
In 2010 werkt Harmke nog een tijdje als camerajournalist. Maar dat bevalt slecht: teveel knoppen die afleiden van de kern: storytelling. Daarom stapt ze vanaf 2012 over op de kleine compacte Flipcamera in smartphone-formaat, maar die wordt al snel overbodig.
Revolutie: smartphone met videocamera
Als rond 2014 de de smartphone-camera-revolutie uitbreekt begint Harmke volop met experimenteren. Naast haar werk als freelance videoredacteur bij de NOS, wordt ze steeds enthousiaster over de groeiende mogelijkheden om met één apparaat te filmen, bewerken én publiceren. Ze is de eerste Nederlandse smartphonevideotrainer. Het wordt haar missie om zoveel mogelijk mensen te vertellen over deze nieuwe mogelijkheden.
Gamechanger MoJoFest Ierland
In 2017 krijgt Harmke voor het eerst de mogelijkheid naar Ierland te gaan voor het jaarlijkse wereldwijde congres MoJoFest van mobiele journalisten. Ze voelt zich meteen thuis tussen deze journalistieke nerds. There’s no way back, mobile is the future!
Experimenteren met vloggen
Er is geen ontkomen aan, Harmke zal zelf ook moeten starten met zakelijk vloggen. Ze vindt een vrolijke medestander in oud-NOS-collega en presentaties-specialist Marije Alma. De term Zakelijk Vloggen bestaat in 2017 nog niet eens als het duo oefent, pilots maakt en discussieert over kwaliteitseisen. Begin 2018 besluiten ze: “Het is niet perfect, maar we gaan het gewoon doen!”
Zelf ook eerlijk zijn…
Practice what you preach bleek de beste oplossing. De eerlijke vlogs, waarin het duo toe geeft dat het soms net iets anders uitpakt of tegen valt, slaan aan. Niet alleen bij kijkers, ook de internationale jury van MoJoFest 2018 beloont deze MoJo-video hiernaast met de tweede prijs!
De ervaring met het maken van deze vlogs, vormen nu de basis voor de training Zakelijk Vloggen, want wij weten nu hoe het simpeler kan en moet!
Inmiddels loopt Harmke voorop als smartphone-video-expert. Ze is een veelgevraagd spreker, panellid of dagvoorzitter op landelijke bijeenkomsten. Nu wil ze meer mensen kennis laten maken met de multimediale mogelijkheden van de smartphone. Daarom heeft ze nu Zakelijk in Beeld opgericht, want:
“Iedereen kan publiceren, maar dat maakt niet van iedereen een goede verhalenverteller. Dat wil ik graag veranderen.”