We zitten midden in een videorevolutie! Met de smartphone kijken en maken we content die we direct publiceren. Dat heeft onze manier van communiceren drastisch veranderd.

Met deze vijf videotrends ben jij snel up-to-date.

Gevolgen videorevolutie?

  • Sinds de smartphone leven we in een beeldcultuur
  • Instituten vertrouwen we niet, de mensen die er werken wel 
  • Liever iets minder perfect en juist meer authentiek 

    Video is nu overal, we zien elkaar vaker via beeld en doen dus aan dagelijkse videocommunicatie

     5 trends in de videorevolutie

    • Dankzij de smartphone kan iedereen video maken
    • Je kunt zelf je verhaal vertellen, bent niet meer afhankelijk van professionals
    • Liever niet te perfect, authentiek is geloofwaardiger
    • Vertical video is in want het is gemaakt met en voor je mobiel
    • Video is dé manier om online zichtbaarder te zijn

      Trend 1 – Iedereen kan video maken

      Met de smartphone heb je de hele filmindustrie in je broekzak. De mobiel heeft onze manier van communiceren enorm veranderd. De camera is dan ook goed genoeg om er professionele video mee te maken. 

      Nu zelf filmen zo makkelijk is, groeit vooral video hard. Communicatiemensen spreken zelfs van een videorevolutie. Je mensen hebben de smartphone toch al bij zich.

      Een filmpje is dus snel gemaakt, maar de verschillen groot. Met alleen herkenbaar en authentiek red je het niet. Er moet een basiskwaliteit zijn met een duidelijke verhaallijn, goed beeld, licht en geluid.

      In de training professioneler filmen met je smartphone ga je die basiskwaliteit enorm omhoog halen!

      Trend 2 – Regie over je eigen verhaal

      Nu er zoveel social media-kanalen zijn, biedt dit organisaties de kans hun eigen beeldverhaal te vertellen. Een mooi voorbeeld is de reis van Harmke naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh.

      “Hier heb ik Rohingya-vluchtelingen mogen leren hoe ze zelf verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. Waar de traditionele media alleen geïnteresseerd waren in hun slachtofferschap, biedt de smartphone hen de kans het verhaal te vertellen dat zij zélf belangrijk vinden.

      In de mobiele journalistiek noemen we dit fenomeen ‘Giving a voice to the voiceless’.”

      Trend 3 – Journalistiek vs influencing 

      In deze video legt dokter Irene Bijnsdorp van het UMC Amsterdam uit waarom het aanleggen van een biobank zo belangrijk is voor patienten. Ze doet dit deskundig, betrokken en oprecht. Ze is geen presentator, maar onderzoeker, ze is echt.

      Er is veel buzz rond influencer-marketing: youtubers die worden betaald om producten te promoten. Deze commerciele benadering is het tegenovergestelde van de journalistieke aanpak. Generatie Z heeft feilloos door dat hun helden geld krijgen om reclame te maken. Ze noemen het fake. En dat is het ook. Vertel gewoon je eerlijke verhaal en scoor op betrouwbaarheid!

       

      Trend 4 – We kijken liever dan lezen

      We leven in een tijd waarin de nieuwsbrief nauwelijks meer wordt gelezen, maar foto en video volop wordt bekeken. Ook audio is enorm populair en steeds meer bedrijven maken zelf podcasts, al dan niet gefilmd voor een vodcast.

      Zo hebben wij de participatie-afdeling van de gemeente Den Haag geholpen met het maken van video voor kwetsbare burgers. Vooral laaggeletterden kijken liever dan lezen. Video en podcasts worden dan ook steeds vaker ingezet als oplossing. Bijvoorbeeld door de manager die zijn team toespreekt in een whatsapp-video, de communicatie-afdeling die hun blog aanvult met video of de vereniging die de achterban informeert via interviews in een vlog.

      Trend 5 DIY – Je mobiel als multimediatool

      Waarom? Omdat het kan! Dankzij de smartphone is het veel makkelijker geworden om je eigen video te maken. Met je smartphone kun je filmen, bewerken en publiceren.

      Je hebt een productiehuis in je broekzak! Dat doen we dus ook massaal. Bovendien is zelf filmen met je smartphone een stuk goedkoper, sneller en ben je flexibeler voor je social media. Al eens gedacht aan het organiseren van een contentmiddag?

      Word echt zichtbaar

      Mediabureau Zakelijk in Beeld helpt je om je bedrijf duidelijk op de kaart te zetten. We bieden niet zomaar trainingen aan, maar helpen je om echt zichtbaar te worden met audio en video bij je doelgroep.

      Wij richten ons op organisaties die zelf authentieke content willen maken. Die sneller en flexibeler willen zijn door het populairste apparaat van deze tijd te gebruiken: de smartphone. 

      Wij leren je presenteren in alle media

      Onze trajecten combineren trainingen op locatie met een online leeromgeving, gericht op het ontwikkelen van presentatie-vaardigheden in traditionele media, voor een live-presentatie, podcast of een zakelijke vlog. We leren je team zelf content te maken, maar kunnen ook video's voor je maken.   

      Hoe kom je

      in de media?

      Short video, vlog

      of podcast?

      Wat vertel je op

      welk kanaal?

      Wil je meer weten? Neem contact met ons op

      Naam(Vereist)
      Stel hier je vraag. We antwoorden zo snel mogelijk.