Zichtbaarheid is cruciaal

 

Verhoog je expert-status dankzij je eigen authentieke content. 

Hoe? Wij helpen je!

Met TikTok of Reels snel video maken

Vierkante en verticale video groeit zo snel, omdat het mobile-to-mobile-content is: video’s die zijn gemaakt met je smartphone en om te kijken op je smartphone. Het bijzondere is dat je filmt en monteert in dezelfde app, zoals bij Reels en TikTok. Bij deze platformen gaat het om niet om volgers, maar entertainment. Dit is dé nieuwe manier van korte video’s kijken en maken.

Short video in arbeidsmarktcommunicatie

In 2023 kun je er niet meer omheen: Short Form Video. Dat is een video die je simpel kan maken én kan kijken. Het bewijs wordt geleverd door het snelst groeiende platform TikTok. De vergelijkbare Reels op Insta worden steeds belangrijker en de vraag naar korte vertical content als Shorts op YouTube is vele malen groter dan het aanbod. Kortom 2023 is het jaar om in te stappen, want video maken is met deze apps makkelijker dan ooit.

Hoe kun je zelf starten met Short Form Video?

Hieronder leggen we je uit wat Short Form Video is en waarom je er juist nu volop kansen zijn voor bedrijven. Vind je dat toch te ingewikkeld? Geen paniek: wij helpen je op weg met onze incompany training Samen Short Video Maken. Dus neem nu vast contact op als je 2023 goed wil starten!

TikTok marketing in 2023 onmisbaar

TikTok is de snelst groeiende social media app, hoewel ze zichzelf vooral een entertainmentplatform noemen. En dat biedt kansen! Veel bedrijven zijn hier nog niet actief, maar de groei gaat te hard om het te laten liggen. In 2023 zullen steeds meer bedrijven Tiktok en Reels meenemen in de marketingmix.

Scoren doe je met leuke video’s, niet met veel volgers

Behalve dat je de concurrentie nu nog voor bent, bieden TikTok en Reels je iets totaal anders dan de ‘gewone’ sociale media. Bij deze short video apps draait het om bereik, niet om het opbouwen van volgers. Het gaat dus om wat je maakt, om de content. Maak je dus een leuke video, kun je zomaar op de for you page komen en gaat je video viral. Dat maakt dus dat je heel snel heel veel mensen kan bereiken, ook als je net begint en ook met weinig volgers.

Het gaat bij short video dus om de inhoud en je hoeft niet eerst te investeren in het verzamelen van een grote schare fans.

Hoe kan je bedrijf starten met short video?

Vind je het toch nog lastig, dan ben je niet de enige. Veel bedrijven hebben nog koudwatervrees, maar als je nu instapt kun je oefenen, uitproberen en ben je de grote massa voor. En no worries: je hoeft echt geen dansjes te doen… Kijk maar eens naar de shorts op ons YouTube-kanaal. Bel, mail of app ons voor hulp, dan leren we je:

  • Wat is mobile-to-mobile content?
  • Verschilllen Short video en Stories?
  • Hoe maak je Reels, TikTok of Shorts?
  • Hoe kun je ze inzetten voor je bedrijf?
  • Hoe combineer je dit met Stories?

Wat is het verschil tussen Short video en Stories?

Eerst een overeenkomst: zowel Short Video als Stories zijn verticale content gemaakt met en voor je mobiel. Maar het gebruik verschilt enorm. Reels, TikTok en Shorts kijk je voor je plezier, maar er is weinig engagement. Het gesprek, de interactie vindt plaats via de Stories. Wat je nu vooral ziet: de feed is je etalage, de reacties krijg je vooral op je stories. De verwachting is dat de feed volledig wordt vervangen door Short Video.

Die ontwikkeling begon rond 2019 met de Stories zoals je in de video met Sumaya ziet. Zij voorspelde toen al dat Stories de feeds zouden overnemen. Inmiddels is daar dus Short video bij gekomen…
Harmke interviewt Stories-specialist Sumaiya Omar

Waarom zijn vertical Stories zo populair?

Stories zijn rauwer en vluchtiger. Je maakt ze makkelijk ‘on the road’ en achter de schermen van je event. Die perfecte foto van het event zelf kan in je feed, maar hoe het er echt aan toe gaat zie je in Stories. Dat maakt ze authentiek, real-time en dichtbij. Dankzij interactieve filters, AR en polls betrek je het publiek in je verhaal.

Je neemt je kijker mee door je dag en maakt content over momenten die je ‘s avonds thuis vertelt, maar over een maand weer vergeten bent. Korte momenten dus die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.

Waarom is authenticiteit zo belangrijk bij Stories?

Omdat we wel een beetje klaar zijn met de perfect gestylede tijdlijnen waar mensen zichzelf beter voor doen dan ze zijn. Niemand is perfect en gelukkig maar. Ook bij ons gaat het niet altijd goed: in een winderige omgeving bleek Harmke achteraf niet te verstaan. Tijd om de opname opnieuw te doen was er niet. Een week later volgde poging twee, met windkap-tip. Alleen, toen waaide het niet…

Als het te hard waait…

Stories zijn authentieker

Bij Stories zit je meer in het moment van de dag en is er geen tijd voor gladde praatjes. Ben je niet echt of ‘menselijk genoeg’, dan swipen je volgers snel door. Dat geldt ook als je Stories maakt, want ze zijn:

Snel
je hebt je smartphone toch al verticaal vast, zet de Story-camera aan, plaatst er passende filters, visuals en emoji’s overheen en het ziet er al snel leuk informatief en ‘in-het-moment’ uit.
Kort
berichten blijven maar 24 uur staan en zijn dus vooral geschikt voor achter-de-schermen-content die over een week niet meer interessant is, maar nu juist wel. Denk aan de opbouw van je evenement, een tip die je wilt delen van een nieuwe ontwikkeling in je vakgebied die je net binnen krijgt, of als je iets bijzonders mee maakt. Korte momenten die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.
Simpel
je hebt geen ingewikkelde montage nodig, het is chronologische lineaire storytelling: ieder moment van de dag kun je er iets achter aan toevoegen. De opnames hou je simpel. Zonder externe microfoon bijvoorbeeld, waardoor het geluid vaak wat minder is. Kan gebeuren. Visuals erbij en het verhaal vertelt zichzelf.

Reels en TikTok zijn Short video-apps waarbinnen je filmt én monteert. Volg de reels op ons Insta-kanaal, waarin we uitleggen hoe het werkt.

Klik verder als je op onze site meer wil lezen over videotrends of wilt begrijpen waarom zakelijk vloggen zo populair is.

Linkjes naar andere blogs over Short Video

  • 8 sociale mediatrends voor 2023
  • YouTube Shorts: aanbod kleiner dan vraag
  • Hoog tijd om te starten met TikTok
  • Toekomst draait om content, niet om volgers

Wil je meer weten? Neem contact met ons op

Naam(Vereist)
Email(Vereist)
Stel hier je vraag. We antwoorden zo snel mogelijk.